— FLANEREN AAN DE ZWARTE ZEE —
Hoe lang eigenlijk?
— 15 DAGEN —
We vertrekken vrijdag 31 juli 2020. Waarschijnlijk komen we vrijdag 14 augustus 2020 weer aan in Nederland.
Wat kost het?
— 975 EURO —
Deze prijs is inclusief vervoer, vliegticket, maaltijden, kampeermateriaal en hostels. Scroll naar beneden voor meer info.
Waar gaan we heen?
— ZWARTE ZEE EN MEER —
BULGARIJE
TRANSFAGARASAN HIGHWAY
MOLDAVIE & OEKRAÏNE
KRAKOW & AUSCHWITZ
Hoe komen we daar?
— DOOR DE LUCHT —
Je vliegt vanuit Nederland naar Zuid-Oost Europa. Wij rijden terug naar Nederland.
Waar slapen we?
— WILDKAMPEREN —
's Avonds gaan we opzoek naar een goede wildkampeerplek. Elke dag een verrassing dus!
We koken bijna elke avond onze eigen maaltijd. Daarvoor gebruiken we onze veldkeuken.
Toch geen bejaardenreis?
— 16 TOT 22 jaar —
Deze reis is voor jongeren van 16 tot 22 jaar.
— HET ONONTDEKTE OOST EUROPA —
'Mooier dan je denkt!'





Waarom zou je kiezen voor luxe, terwijl dit er vaak voor zorgt dat je zoveel mist? Waarom zou je op een strand in Zuid-Spanje gaan liggen, terwijl de onbekende landen je zo veel meer te bieden hebben (zelfs mooiere stranden)? Waarom zou je vreselijk veel geld betalen voor een doorsnee maaltijd in een westers restaurant, terwijl je voor minder dan 5 euro (uiteraard omgerekend in grivna, lev, leu, dinar of zloty) een 3-gangenmenu kunt krijgen, inclusief de bijbehorende gastvrijheid? Jij kunt degene zijn die gaat ontdekken dat reizen naar het Oosten van Europa misschien wel de nieuwe trend wordt. Maar voorlopig genieten we nog in alle rust van de prachtige natuur, het mooie weer, de vriendelijke mensen, het eenvoudige leven, de mooie stranden en rivieren en natuurlijk de onmisbare zonsopkomsten en -ondergangen bij het genot van een bak warme koffie of juist een ijskoud lokaal biertje.
Op de grens van Bulgarije en Servië begint een interessant deel nieuwe snelweg, die ons tussen rotspartijen, via de stad Nis, naar de grens met Roemenië leidt. Ondanks het imago van 3e-wereldland is laatstgenoemd land werkelijk waar een parel. Bergketens die mooier zijn dan De Alpen en Pyreneen, canyons (waar we kayakken, raften en zwemmen) die dieper en helderder zijn dan Noorse fjorden, dorpjes waar mensen zelden of nooit westerlingen zien, pracht en praal van kastelen, et cetera. Niemand heeft het hier ooit over, maar wij gaan het ontdekken.
Ook het weer valt nooit tegen in dit gedeelte van Europa. Dat is ook de reden waarom mensen massaal naar De Zwarte Zee trekken. Wij vermijden de meute en zoeken onze eigen strandjes, waar we onze tenten opslaan en tot in de late uurtjes gesprekken voeren bij een kampvuur. Natuurlijk is er tijd voor zon, zee en strand; na inspanning komt ontspanning! Zo houden wij er zelf ook enorm van om met een goed gevulde koelbox een bootje te huren en een middag te dobberen op het kristalheldere water van meertje.
Ook zullen we de schaduwkant (figuurlijk) van het verschil in ontwikkeling tussen ons eigen land en een land als Moldavië of Oekraïne gaan zien. Naast het feit dat dit diepe indrukken achterlaat, zit er ook een interessant aspect aan hetgeen je gaat zien. Je verdiept je ongemerkt in een stuk geschiedenis en cultuur; zeker wanneer we bij mensen thuis uitgenodigd worden voor koffie!
De hoofdstad van Moldavië, Chişinǎu, zou je alleen al om de naam bezoeken. Het lijkt of je leeft in de tijd van Glasnost en Perestrojka, je verwacht elk moment Gorbatsjov tegen te komen.
Ook in het Oekraïense Lviv zie je overblijfselen van oude Sovjet-invloeden, in Odessa -de badplaats van Oekraïne- zien we juist de jonge Oekraïner die is beïnvloed door de westerse wereld. Hier slapen we op de mooiste stranden en vermaken we ons in hippe aquaparken.
Op de terugweg willen we nog een bezoek brengen aan concentratiekamp Auschwitz, waarna we een laatste avond en nacht in de Poolse stad Krakau door zullen brengen. Je merkt al dat deze reis enorm gevarieerd is en dat het onmogelijk is om het niet naar je zin te hebben.
Hoe deze 2 weken er voor jou uit zullen zien? Je ontmoet nieuwe mensen, waar ongetwijfeld nieuwe vrienden tussen zullen zitten. De zon is een gegarandeerd ingrediënt tijdens de reis. Lekker eten maak je vaak zelf, dus je leert ook om wat beter te kunnen koken. Soms slapen we uit en soms zetten we de wekker; dit is helemaal niet erg, want de nieuwe dag zit altijd vol met gepland en ongepland plezier!
- ZO ZIET DE ROADTRIP ER ONGEVEER UIT -

— REISDETAILS —
We vertrekken vrijdag 31 juli 2020. Op vrijdag 14 augustus 2020 hopen we weer in Nederland aan te komen.
De reissom bedraagt 975,- euro (tot 1 februari). Bij de reissom is inbegrepen:
- Vervoer in Mercedes Sprinter bus inclusief brandstof, tol en dergelijke;
- Heenvlucht vanuit Nederland naar (waarschijnlijk) Sofia;
- Ruimbagage in het vliegtuig;
- Overnachtingen in tenten;
- Maaltijden en frisdranken;
- Hostelovernachting in Sofia, Chişinǎu en Lviv.
Bijkomende kosten zijn ongeveer 100,- euro en bedoeld voor:
- Enkele excursies die we ter plekke regelen (mountainbiken, raften etc.);
- Eventuele extra overnachtingen in hotels en maaltijden in restaurants;
- Eventuele reisverzekeringskosten.
Aantal deelnemers: maximaal 16, in verband met aantal plaatsen in de busjes.
Let op: tijdens deze reis brengen we een bezoek aan landen waar de gang van zaken anders kan zijn dan dat we in Nederland gewend zijn. Bovendien kunnen zich tijdens een wildkampeerreis onverziene situaties voordoen. Realiseer je dat je bovendien ver van huis bent. Twijfel je of je geschikt bent, neem dan contact met ons op alvorens je aan te melden.
Reisleiders zijn niet aansprakelijk voor schade, diefstal, verlies, letsel of ander ongeval berokkend aan de deelnemers, ongeacht door welke oorzaak of nalatigheid dit zou zijn teweeggebracht.
Wij adviseren om een reisverzekering af te sluiten voor diefstal en/of medische kosten. Controleer of medische kosten eventueel zijn inbegrepen bij je ziektekostenverzekering.
De reissom moet voor 1 juni 2020 overgemaakt worden en een voorschot van 450,- euro binnen een week nadat je bevestiging van deelname hebt gehad op rekeningnummer NL43RABO0332774368 o.v.v. 'examenreis' + je naam.